In de zomer van 2020 heb ik een project gedaan met MusiCards. De vraag was om een onderzoek te doen naar het verwerken van diverse cast mogelijkheden. Hiermee kon de experience van de audio player van MusiCards worden verbeterd.

Eerst ben ik aan de slag gegaan een test app te ontwikkelen voor UPnP. Tegenwoordig hebben veel apparaten dit protocol geïmplementeerd. De app werkt door eerst te zoeken naar mogelijke controllers, in het geval van mijn test setup een Philips Smart tv met KODI media player. Daarna kan in een menu de gewenste controller worden gekozen, waarna muziek kan worden afgespeeld.

Een ander onderdeel van deze test was het onderzoeken of het mogelijk is FLAC bestanden te streamen. FLAC is een bestandsformat met een zeer hoge kwaliteit, en word voornamelijk in gebruikt bij HiFi installaties.
Het UPnP protocol bleek dit te ondersteunen. Het bleek wel dat niet ieder playback apparaat FLAC kon afspelen.

Na de tests te hebben afgerond ben ik aan de slag gegaan mijn bevindingen te verwerken in het bestaande MusiCards systeem. Hierin zat al een functie wat muziek kon afspelen, maar was nog erg beperkt. Met de wijzigingen die ik heb gemaakt is het mogelijk verschillende kwaliteiten van de muziek te selecteren. Zo is er HiRes (FLAC 24bit 96khz), Studio (FLAC 16bit 44khz) en HiFi (MP3 320kbps). Door tussen deze kwaliteiten te schakelen kan altijd de beste kwaliteit voor dat moment gekozen worden. Terwijl je onderweg bent wil je immers niet de aller hoogste kwaliteit streamen.

Naast het kiezen van kwaliteit is het nu ook mogelijk te streamen naar UPnP en Chromecast apparaten. Hiermee is het MusiCards systeem een volledige muziek player geworden.

UPnP Test app

Audio player in MusiCards