TapTapes

Werkzaamheden MusiCards zomer 2021

Ook in 2021 heb ik gewerkt voor MusiCards, het bedrijf waar ik in 2019 mijn stage heb gedaan. Na een pauze te hebben genomen in verband met afstuderen van mijn Bachelor ben ik vanaf half mei weer aan de slag gegaan. De werkzaamheden in deze periode waren erg divers, en gingen van het ontwikkelen van nieuwe UI elementen naar het overzetten naar een nieuwe API. Veel van de functies waaraan gewerkt zijn waren vanwege een project samen met TivoliVredenburg.

Het bedrijf MusiCards is nog steeds gevestigd in Saarbr├╝cken, Duitsland. Ik heb dan ook na mijn stage online, vanaf huis gewerkt. Op deze manier van werken was ik gelukkig goed voorbereid vanwege de Corona Pandemie die gaande is. Aan het begin van de werkdag (video) bel ik met Peter om de taken van de dag te bespreken, waarna we allebei onze eigen dingen gaan doen. Wanneer ik vragen heb of feedback nodig heb kijken we er samen naar, ook weer via de videobel sessie. Aan het einde van de dag hebben we nog een sessie om te bespreken wat er gedaan is, en om de volgende werkafspraak te plannen. Deze manier van (online) werken is prettig omdat we zo ons eigen ritme pauze ritme kunnen vasthouden, en snel kunnen sparren wanneer dat nodig is.

Podium van de Toekomst

Omdat live optredens deze tijd niet mogelijk zijn moet worden gezocht naar alternatieven. TivoliVredenburg is samen de HKU en MusiCards een project gestart om de mogelijkheden van online optredens verder uit te zoeken. Binnen het project ‘Podium van de Toekomst’ wordt gekeken of de ervaring die mensen hebben tijdens een optreden te vertalen zijn naar een online omgeving.

Een wijziging die hiervoor noodzakelijk was, was het opnieuw implementeren van de media player. Naast dat deze implementatie door het opnieuw ontwikkelen beter is opgeruimd, werd het mogelijk om meerdere “engines” te hebben. Deze engines kunnen verschillende content afspelen (audio en video) en zijn daarnaast ook afhankelijk van het platform waar wordt afgespeeld (web, native en chromecast). Deze ontwikkelstijl zorgt er voor dat er makkelijk nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd en de aansturing van de player overzichtelijk blijft. Een nieuwe engine die werd ge├»mplementeerd is een Jitsi integratie in het systeem. Jitsi is een videochat systeem die zelf gehost kan worden. Hiermee kunnen bezoekers van een ‘optreden’ met elkaar praten binnen de web-omgeving. Naast video chat is ook een functie toegevoegd voor tekst chats.

Er moesten ook nieuwe UI elementen worden toegevoegd. Een wens was bijvoorbeeld om een layout te ontwikkelen die is geoptimaliseerd voor desktop computers zodat de content dan groter kan worden afgespeeld. Naast een nieuwe layout zijn er ook mappen toegevoegd in het systeem. Deze mappen kunnen verschillende vormen hebben: carroussel, grid en list. Wanneer de map wordt geopend is de weergave hetzelfde als de normale kaarten. Voor deze mappen was het mogelijk om de opslag structuur van de kaarten anders in te richten.