VSynth is een project met een medestudent (Olivier Terpstra) waarbij wij hard- en software ontwikkelen om cv en gate signalen van een eurorack naar MaxMSP of andere software te krijgen. Met deze data kan Olivier vervolgens een systeem ontwikkelen om visuals te genereren aan de hand van de patch op zijn eurorack. Er bestaan al een aantal apparaten die dit doen, waaronder Expert Sleepers modules voor eurorack, of een dc-coupled audio interface als Motu. Deze apparatuur is echter vaak erg duur (soms rond de €500,-) wat voor low budget artistieke projecten veel geld is. Het doel binnen dit project is dan ook een module te ontwikkelen wat onder de €100,- kost, en genoeg functies biedt voor Olivier om mee te werken.

Voor dit systeem maken wij gebruik van een Teensy, een microcontroller waarmee elektrische signalen kunnen worden gemeten. De Teensy meet en zendt vervolgens via een seriële bus naar een computer. Op deze computer draait de companion app van de VSynth, die de data opvangt van de Teensy en omzet naar OSC. Andere apps kunnen deze OSC-berichten vervolgens ontvangen en dingen er mee doen, zoals visuals genereren. De companion app wordt geschreven in Electron, wat een framework is met een combinatie van een webbrowser en system APIs. Hierdoor is de app cross-platform en werkt het op vrijwel alle besturingssystemen, zonder dat daar een hoop extra ontwikkeling voor nodig is.

Mijn persoonlijke doel in binnen dit project project was het maken van een tool wat de artiest faciliteert. Het systeem moet niet alleen stabiel werken, maar ook intuïtief zijn in gebruik. Het moet geen restricties opleggen. Daarnaast moet het systeem zo transparant mogelijk zijn tussen het elektrische domein en het digitale.