Research en Professional skills

Supportive Narrative | Creatieve systemen

In de tweede helft van het vierde jaar van de Bachelor Muziek en Technologie heb ik een scriptie (binnen HKU ook wel een Supportive Narrative genoemd) geschreven over het ontwikkelen van een creatief systeem. Dit Supportive Narrative is een ondersteunend onderzoek bij het ontwikkelen van de NichePlayer, een open-source, self-hostable streamingdienst.

NichePlayer is een project waar ik al enkele jaren mee bezig ben. Waar het concept van de NichePlayer in het begin puur ging om het streamen van mijn eigen muziek bibliotheek, is het nu een breed streaming platform waarbinnen de artiest of producer volledige controle krijgt over het delen en distribueren van zijn muziek en content.

Er is een steeds groter wordende groep artiesten en producers dat niet meer rond kan komen van hun werk. Kleine en beginnende artiesten draaien lang verlies met hun werk, en zijn genoodzaakt bijbanen te nemen. De drempel tot het professionele niveau is steeds hoger, wat een probleem is voor de diversiteit van de muziekcultuur op streaming platforms.

Een oplossing van dit probleem is het introduceren van een platform of medium dat speciaal is ontworpen voor deze groep artiesten. Het ontwikkellen van deze technologie is onderdeel van dit practice based onderzoek.

NichePlayer is een open-source streamingdienst. Met dit systeem is het mogelijk voor artiesten hun muziek en content op hun eigen manier uit te brengen. Hiermee krijgen zij naast de vorm waarop gedeeld wordt ook controle over hoeveel zij er aan verdienen.

De beoogde doelgroep van de NichePlayer is kleine artiesten en labels. Voor hen is muziek aanbieden via bestaande diensten als Spotify niet rendabel ( $ 0.003 per stream), zeker in vergelijking met de verkoop van cd’s van vijftien jaar geleden. Met dit product krijgt de artiest weer grip op wat hij doet met zijn muziek. Daarnaast wordt de NichePlayer ook een platform waar ontwikkelaars nieuwe technologieën op kunnen uitproberen. Zoals de titel van het Supportive Narrative aangeeft, “een creatief platform dat de creativiteit van de artiest bevordert”.